Artiklar och Recensioner

2014-02-22 Blogg av Henriette Ousbäck från utställningen Trådar i ljus på Galleri Anna H.

2012 Höst Marianne Erikson, Zenit; ” Sfärer av ljus och ljud – Maria Johanssons konst öppnar sinnena”
2011 Carol K. Russell. Fiber Art Today. Schiffer Publishing Ltd. Maria Johansson

Recensioner

2014-03-08 Boel Ulfsdotter, GP Konstlördag, Galleri Anna H
”Glöm för all del inte att gå och titta på Maria Ray Johanssons fantastiska vävar på Galleri Anna H! Ray Johansson skapar skira väggverk i en egen vävteknik som påminner om gobelängens i det att de är dubbelvävda. Men där upphör också likheterna och man får istället vända sig till Monets vattenspeglar och Turners luftmåleri för vidare vägledning. I Ray Johanssons händer omtolkas dessa intryck till helt abstrakta motivvävar som tillsammans skapa en 3D-struktur. Hål och ojämnheter i ytan ökar ytterligare denna känsla, liksom hennes sätt att väva in lysande optisk fibertråd i kompositionen. Här finns också ett antal fotoarbeten bakom glas där bildmotivet har fått tillägg i form av trådar som fungerar som ljuspunkter eller reflexer i vattnet. Ljus och materia bildar därmed en gemensam grund för åskådarens intryck av bilden. Rent formellt blir jag också förtjust i Ray Johanssons val att låta varpen hänga kvar nedanför verket eftersom det ger intryck av en oavslutad form, en pågående rörelse.”

2012 Höst Marianne Erikson, Zenit; ” Sfärer av ljus och ljud – Maria Johanssons konst öppnar sinnena” 2011 Carol K. Russell. Fiber Art Today. Schiffer Publishing Ltd. Maria Johansson
2010-09-11 Christina Busck, Hudiksvalls Tidning, ” Fiber med magiskt ljus”
2010 Katalog 39, Statens konstråd 2009, Inger Gustafsson Seife om Utan titel av Maria Johansson

2009-03-21 Sinziana Ravini, GP Konstlördag, Galerie Oijens
”På galleri Oijens är Maria Johanssons vävda målningar en fröjd för ögat. Vävens mellanrum och de invävda ljusbärande trådarna som belyser väven inifrån skapar en panteistisk fibersymfoni. Allt hänger ihop och varje tråd syns ha en mening. Det är inte svårt att dra kopplingar till österländsk mystik, japanska trädgårdar och Monet”

2008 Om tillståndet i konsten, Margareta Persson www.omkonst.com;
Färgens betydelse inom samtidskonsten ” Textilkonstnären Maria Johansson arbetar experimentellt med ljuset både som materia och ljuskälla i sina nya verk där hon använder sig av fiberoptik i egenskap av såväl fiber som ljus. Hon väver helt enkelt in fiberoptiken i sina textila verk med ett i dubbel bemärkelse lysande resultat. För närvarande arbetar hon med ett verk vari hon tillämpar sin speciella synestesiförmåga att förknippa toner och andra ljud med bestämda färger. I samarbete med en tonsättare har hon experimenterat med toner som får styra hennes val av kulörer i väven. Ett sätt att frigöra färgvalet från konventionen men framförallt ett sätt att undersöka om det finns paralleller i sammansättningen av toner och klanger inom musik och bild.”

2008-06-25 Jenny Willman, Arvika Nyheter; ” Marias passion för trådar”
2006/2007 Vinter, Gun Hellervik, Zenit; ” Med skimrande trådar till en annan värld”
2006 FAS-boken, utgiven av Fiber Art Sweden
2005 nr 3. Inger Gustafsson-Seife, Konstperspektiv; Mötet: Maria Johansson
2003-11-19 Birgitta Sparrman, Västerbottens Folkblad ”Allt är fragment och mjuka former”
2003-11-19 Yvonne Rittvall, Västerbottens-Kuriren; ”En längtan långt bort”

2001-10-13 Lars-Erik Selin, Svenska Dagbladet, Galerie Ahlner; Maria Johansson
”Hon målar ju med tråd! Tråd, spindelvävslätt och skimrande i undersköna färger. Om det ändå ginge att med olja på duk uttrycka det som Maria Johansson får fram genom att väva…Att med tubfärg uppnå den där lättheten, den svävande känslan som hon förmedlar med ett trassel av trådar och tyg. Tunt, tunt som dimslöjor. Då finge måleriet ett lyft kan man tänka. Men nu är det något som är skapat i en vävstol, och hur det gått till är en gåta. En bit ut från väggarna hänger de: bergslandskap och sommarängar, sjögräs och påfågelsögon, hjärtan och lungor… människa och natur i poetiska, sensuella abstraktioner, världar att fritt vandra i för fantasin, överraskande terräng att ideligen göra nya upptäckter i. Med en försiktig utandning kan man till och med få dessa ”hängande trädgårdar” att ändra form och färg för ett kort ögonblick”

2000-09-30 Rolf Hallgren, Piteåtidningen; ”Maria skapar bilder av papper och väv”
2000-01-20 Country Life; Contemporary crafts, the future is bright; Sotheby´s
1999-03-29 Catarina Testart, Göteborgs-Posten; ”Med fria trådar för själen”
1998-07 Margareta Andersson, Stenungsunds-Posten; ” Som hämtat ur en saga”
1997-12-11 Sven Arne Hag, Kungälvsposten;” Märkliga vävkonstverk”
1997-12-05 Catarina Testart, Göteborgs-Posten; ”Själens vävnad”
1997-12-08 Jan Bergman, Arbetet; ”Väver egna fjärilsvingar”
1997 nr 3 Inga Wallerius, FORM; ”Andra material”
1996 nr 3 Lena Fredriksson, Vävmagasinet; ”Maria låter trådarna styra”
1996-05-11 Catarina Testart, Göteborgs-Posten; examensarbete
1996 nr 3 Inga Wallerius, FORM; examensarbete